Woordmerk Adviesraden

Adviesraad voor straatnaamgeving

De naamgeving van openbare ruimten is in de eerste plaats bedoeld om plekken in de gemeente te kunnen aanduiden. Iedereen kan dan zijn weg (en plek) vinden.

Voor de gemeente is naamgeving ook van belang voor een goede dienstverlening, de openbare orde en veiligheid, en voor stads- en dorpsontwikkeling. Als delen van openbare ruimten geen naam hebben, kunnen verblijfsobjecten (woningen, bedrijven), stand- en ligplaatsen geen nummeraanduiding krijgen. Een nummeraanduiding is nodig voor de registratie van een woning in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), onder meer omdat mensen zich dan op dat adres kunnen inschrijven.

Naamgeving moet om deze redenen ook zo stabiel mogelijk zijn: de toekenning van een naam is een besluit voor de (zeer) lange termijn.
Naamgeving voor de openbare ruimten is onder andere: straten, plein, bruggen, viaducten, terreinen, landschappelijke gebieden (parken, sportparken, begraafplaatsen), fietspaden, woonplaatsen, wijken en buurten.

De Adviesraad voor de straatnaamgeving adviseert het college van B&W hierover. Deze commissie wordt ook wel 'Straatnaamcommissie' genoemd.

 

Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Het college van B&W is als enige bevoegd om namen voor een openbare ruimte vast te stellen, te wijzigen of in te trekken. De Straatnaamcommissie waarborgt sinds jaar en dag de kwaliteit van en de eenheid in de naamgeving.

De Straatnaamcommissie van de gemeente Deventer:

  • behandelt de aanvragen;
  • toetst die aan de criteria voor de naamgeving van openbare ruimten en aan de procedurele aspecten;
  • bespreekt het verzoek zo nodig met de aanvrager en/of relevante anderen;
  • stelt een voorstel op dat aan het college van B&W wordt voorgelegd ter vaststelling.

 

Wanneer en hoe een adviesaanvraag indienen?

Aanvragen worden in de meeste gevallen ingediend door organisatieonderdelen van de gemeente. Meestal gebeurt dat in het kader van een gebiedsontwikkeling: stadsuitbreiding, stadsvernieuwing, dorpsvernieuwing/-uitbreiding en andere situaties waarbij openbare ruimten ontstaan of veranderen.

Inwoners en maatschappelijke instellingen kunnen ook individueel suggesties indienen voor toekenning van een nieuwe naam. Dat kan via de website van de gemeente, Nieuwe straatnaam doorgeven.

Hiervan krijgt u een reactie. Als de gemeente uw straatnaamsuggestie opneemt in het register, betekent dit niet dat de naam altijd (direct) wordt gebruikt. De straatnaam moet passen bij de situatie.

 

Regels

  • Het mag geen bestaande straatnaam in de gemeente Deventer zijn. Kijk eerst of de naam al bestaat. U kunt dit opzoeken in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het kadaster.
  • Straatnamen mogen niet lang zijn.
  • Straatnamen mogen niet te veel op elkaar lijken. Dat is om verwarring te voorkomen.
  • Een straatnaam moet makkelijk uit te spreken zijn.
  • Als een straat naar een persoon vernoemd wordt, dan moet deze persoon van onbesproken gedrag zijn (geweest). De basisregel is dat we in onze gemeente alleen straten vernoemen naar overleden personen (langer dan 10 jaar overleden zijn). Heel soms maken we een uitzondering. Ook letten we op diversiteit bij de keuze van nieuwe straatnamen. Bijvoorbeeld straten vernoemen naar vrouwen of mensen met een migratieachtergrond die een belangrijke rol in de geschiedenis hadden.
  • Een straatnaam mag niemand beledigen.
  • Straatnamen bij inbreidingslocaties passen in het thema van de wijk of de namen van omliggende straatnamen.
  • Bestaande straatnamen veranderen we meestal niet. De bewoners moeten dan namelijk aan veel mensen een nieuw postadres doorgeven.

 

Wat stuurt u mee?

Als het om en nieuwbouwproject gaat: plattegrond van het plangebied met daarop de (geplande) straten.

 

Vergaderingen adviesraad straatnaamgeving

De commissie vergadert 4 keer per jaar, waarbij desgewenst deskundigen worden uitgenodigd en geraadpleegd. De vergaderingen zijn openbaar en u bent welkom. Wilt u erbij zijn? Laat het ons weten via  straatnamen@deventer.nl

Wilt u iets op de agenda laten zetten voor een vergadering? Stuur dan uiterlijk 1 maand voor de vergadering alle informatie en eventuele bijlagen naar straatnamen@deventer.nl

De commissie vergadert in 2025: 

  • woensdag 2 april 2025
  • woensdag 2 juli 2025 (onder voorbehoud)
  • woensdag 1 oktober 2025 (onder voorbehoud)
  • woensdag 7 januari 2026 (onder voorbehoud)

U kunt de agenda online bekijken. Deze wordt meestal de maandag voor de vergadering gepubliceerd.
Ook kunt u de notulen online bekijken.

 

Leden van de commissie

  • Henk van Baalen
  • Henk Nalis

Daarnaast worden er regelmatig deskundigen ingeschakeld. 

Ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente wordt geleverd door Manon Beuken. Stemrecht is er alleen voor de leden en de voorzitter. De secretaris, de ambtelijke ondersteuning en eventuele deskundige hebben dus geen stemrecht.